Loading

Рушат се храмове в Брезнишко

Църкви в брезнишките села са пред срутване, алармира от доста време енорийският свещеник в Брезник от. Константин Стойчев. През зимата заради дъждовете е рухнал покрива на храма в брезнишки Извор.

По сигнал от Регионалния исторически музей в Перник днес в медиите се съобщава за осквернени стенописи в храма на Билинския манастир.

За щастие има стъпки и за възстановяване на православни църкви в района.

150-годишният храм в Слаковци с изключително ценни стенописи, се възстановява с 5 000 лева по проект за бедствия и аварии. Ремонтът вече е започнал - потегнати са два от ръбовете, направени са дренажи и укрепване, но парите не стигат , а покривът, направен от кал, трябва да бъде сменен, за да се запазят стенописите. Нужни са поне 10 000 лв.
В село Велковци има храм, който никога не завършван. Сега от Църковното настоятелство там набират дарения, за да се дострои и завърши църквата, която стърчи като призрак в полето.

 

В Извор положението е направо катастрофално. Местното църковно настоятелство е събрало едва 1 000 лв. от дарения, които не стигнат до никъде. Кметицата на селото Росица Димитрова е опаковала храма с подръчни изолационни материали, за да не бъде подложен директно на въздействието на атмосферата. Съдействие от общината не се среща, поне за сега. Ако склонят да помогнат, ще поставят условия, коментираха местни хора, съпричастни с възстановяването на храмовете.. Нужни са поне 10 000 лв. Още толкова поне са потребни и за храма в Извор.

 

От Софийската света митрополия натоварили отец Константин и йеромонах Никанор от Църногорския манастир да потърсят съдействие от областния управител на ПерникИво Петров. По закон той имал правомощия да се обърне към Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване с искане, към което да е приложена количествено стойностна сметка. Те бяха приети от заместника на губернатора Георги Шарлачки и получиха подкрепата му. Ще се настоява и за съдействие от ОбщинаБрезник.

 

Самозвани зографи пък са посегнали на стенописите в църквата на Билинския манастир. Там се бяха настанили или самонастанили трима обитатели - монахът Партений и две млади жени с богословско образование. Манастирът е паметник на културата, но това не е попречило на обитателите му, за които се твърдеше, че са се отдали на отшелничество, неграмотно да прерисуват стенописите. Всички изображения са „реставрирани" в ярки цветове. Всичко е извън канона и е скандално. Ако са ползвали съвременни бои, те са пропили по стените и оригиналните изображения са завинаги изгубени, коментират специалисти.

 

Една от манастирските сгради е разрушена напълно, а с материал от нея бил вдигнат зид в двора. Отшелниците замазвали с кал стените в старата църква, а олтарът направили от дървени клечки.

 

Сигналът за безобразията в храма са изпратени, заедно със снимки, до музея в Перникот случайни посетители, попаднали на стряскащия вид на фреските. Временният директор на музея Василка Паунова веднага е изпратила сигнал до Инспектората за опазване на културното наследство към министерство на културата и до Националния институт по паметниците на културата. Сигнал е подаден и до полицията. Преди около месец отшелниците избягали от Билинци, след като на място свещеници открили поразиите по стените на храма.

 

Това, което тримата са направили с фреските е недопустимо, коментира отец Константин Стойчев. Той се надява да успее да намери пари и да викне реставратор, който да върне оригиналния вид на стенописите. Финансиране ще се търси с проект по програмата за паметниците на културата, но в момента тя била затворена.

 

Не всичко е загубено, защото в последните години в брезнишкото село Кошарево православният храм беше обновен. Специални грижи се полагат и за уникалната средновековна черква „Св. Петка" в Брезник.

 

От. Константин алармира медиите и всички възможни инстанции за храмовете в района, които се нуждаят от ремонт или поне от консервация, за да не бъдат загубени завинаги.

източник:  http://ipernik.com/