Loading

Кражба на трансформаторно масло в Брезнишко

В резултат на кражба на трансформаторно масло от трансформатор намиращ се в района на община Брезник, той е аварирал. Това е довело до повреда на няколко захранващи силови трансформатора:

- На 01.01.2010г. е аварирал 30кVА мачтов трафопост "Долна мелна" в с.Долна мелна община-Трън, който захранва 86 абонати;
- На 02.01.2010г. 25кVА се е повредил мачтов трафопост "Мацалево" в с.Негованци общинаРадомир захранващ 16 абонати;
- На 03.01.2010г. 160 кVА е аварирал трафопост "Банище-стар" в с.Банище община Брезник, който захранва 158 абонати.

 

15 аварийни екипа на ЧЕЗ Разпределение са работили на територията на област Перник през коледните и новогодишни празници по отстраняване на възникнали аварии. Това съобщиха от ръководството на чешката компания, цитирани от "Съперник".

Нанесените щети на ЧЕЗ Разпределение от извършени кражби в региона, само по празниците, надхвърлят 20 000лв.

 

През почивните дни общите товари в подстанциите на територията на Обособено регионално звено- Перник, което отговаря за захранването на шестте общини в региона, не са надвишавали миналогодишните. Всички аварии са предизвикани предимно от намеса на трети лица в съоръженията на ЧЕЗ Разпределение, уточниха от компанията. От там допълниха още, че абонатите на ЧЕЗ определено пестеливо са изразходвали електроенергията по празниците.

 

Това показват и данните на "Електроенергиен системен оператор". Според тях на 31 декември 2008 г. върховият товар в страната в 19.00 часа е бил 7002 мегавата, а на тази Нова година в този час потреблението е било 5700 мегавата, което е с 1300 мегавата по-малко. Консумацията на електроенергия не се е повишила и през празничните дни. Дори с близо 20% е била по-малко потребената ел.енергия на 1 януари 2010 г. спрямо 1 януари миналата година.С над 30% по-ниска е била консумацията на електроенергия в първия ден от годината в сравнение с нормален работен ден.

 

Причината за по-малкото потребление на ток, според специалистите от една страна се дължи на по-топлото време. Другият важен фактор е кризата. Тенденцията на общото намаление на потреблението на ток през 2008 г. се очертава да продължи и през настоящата. Тя определено е свързана с кризата, категорични са от ЧЕЗ.

Източник: http://ipernik.com/novini/7136.html