Loading

Предимства и недостатъци на торфените и на кокосовите почви. Сравнение и характеристики.

Първото нещо, което трябва да направите, ако решите да отглеждате растения у дома, е да изберете субстрат. Нека разгледаме две от най-популярните опции – почва и кокосов торф, за да направим паралел между техните свойства и ползи.

Почвена смес

Почвената смес е традиционен субстрат за разсад. Става въпрос за такава среда, при която ненавременното поливане или не чак дотам прецизният баланс на използваните торове не могат да причинят непоправими щети. Какво трябва да знаете за почвената смес, ако все още не сте отглеждали растения и сте съвсем в началото на дългия път към професионализма?

Наред със своите предимства, почвата има недостатъци. Например, тя полепва по пръстите при работа със семена и разсад, по време на трансплантация растенията могат да бъдат и наранени, а недобросъвестни търговци биха могли да ви продадат и нискокачествена или замърсена почва.

Затова е най-добре почвата да бъде закупена от специализиран магазин. Когато избирате, трябва да се ръководите от нивото на киселинност рН-то следва да е неутрално, в диапазона 6,5-7,0. Киселинността е необходимо да се проверява редовно, тъй като отклоненията от нормата пречат на растенията да усвояват добре хранителните вещества. Можете да си купите рН метър за измервания, но когато избирате такъв, непременно обърнете внимание за какъв субстрат е предназначен.

Не се изкушавайте да спестите малко средства, като изкопаете градинска пръст – много е вероятно тя да съдържа тежки метали и други вредни вещества.

Кокосов субстрат

Кокосовият субстрат е комбинация от кокосови люспи и фибри, като през последните години се използва активно като добро средство за покълване на семена от зеленчукови, плодови, горски и цветни култури. Подходящ е за отглеждане на разсад на почти всички видове растения, задържа влагата, не гние и не съдържа вредни микрофлора и химически примеси. Едновременно с това хубавия кокосов торф позволява на въздуха да преминава към корените на растенията. Съдържа и хранителни вещества. Растенията, отглеждани в кокосов субстрат, могат да бъдат засадени на открито заедно с него, дори това е препоръчително, за да се минимализира стресът върху тях.

Естествено, кокосът също има недостатъци. Той излиза по-скъпо от обикновената почва, но ако наистина сте попаднали на висококачествен продукт, разходът ви ще е напълно оправдан. Понякога дори опитни растениевъди се оплакват от лоши резултати при покълване на семена или вкореняване на резници в кокос. Най-често причината за това се крие в неспазване на правилата за производство на субстрата. Това прави задължително условието да се купуват само продукти от известни производители и само от надеждни търговци.

Кокосовият субстрат се продава на таблетки и брикети. И двата варианта са много удобни за работа и с тях успешно ще боравят както начинаещи градинари, така и професионалисти. След като кокосовият субстрат се постави в подходящ съд, просто трябва да се залее с вода, за да набъбне. След това семената или резниците могат да бъдат засадени.

Кокосов субстрат или почвена смес: как най-добре да се отглеждат растенията?

Почвената смес е традиционен вариант за засаждане на разсад. Подходящ за начинаещи градинари, защото няма да им коства допълнителни разходи да тестват своя ентусиазъм. След като придобият известен опит и увеличат броя на своите растения, те могат да изпробват и работата с кокос. Така най-добре ще преценят с кой от двата вида субстрат постигат по-добри резултати, за да могат да оптимизират работата си и да се радват на още по-богата реколта.

От своя страна, кокосовият субстрат е подходящ както за начинаещи, така и за професионалисти. Както вече споменахме по-горе, той представлява комбинация от кокосови люспи и фибри, в които могат да се отглеждат семена за всякакви култури, билки, цветя и така нататък. Неговото предимство, в сравнение с почвената смес, е в по-чистата среда за работа, както и в по-лесното осигуряване на максимално добри условия за развитието на растенията. Така например почвената смес не може да спаси разсада при евентуално преполиване и има голяма вероятност той да загние. Ако обаче сте заложили на кокосов субстрат, не нужно да се притеснявате, ако сте добавили твърде много вода. В този случай излишната вода просто се изтича, без да се задържа около корените на растенията. Това прави преливането на практика невъзможно, а едновременно с това намалява риска и от пресушаване. Защото дори когато кокосът се усеща сух на допир, той все още задържа много вода в тръбните си влакна.

След всичко казано дотук сме сигурни, че всеки от вас сам би могъл да прецени в почвен или кокосов субстрат е по-добре да отгледа своите растения.

Снимки

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.