Loading

Протести срещу режима на водата в Брезнишко

На импровизирано общоселско събрание, в присъствието на кмета на Брезник- инж. Христо Миленков, жителите на брезнишкото село Долна Секирна са изразили бурно недоволството си от въведения в края на миналата седмица режим на водоснабдяване заради намаления дебит на водоизточниците. Това информираха местни жители. В присъствието на кмета на Брезник долносекирчани са заявили категорично, че не желаят да имат режим на водата, тъй като местният водоизточник, от който се водоснабдяват и други населени места в общината и водопроводът преминавали през частни имоти, а собствениците им не били овъзмездени затова.

Според жители на Долна Секирна, при изграждането на този водоизточник и на водопровода, имало договорка, че на другите населени места ще се дава излишната вода. Въпреки опитите на кмета на Брезник да успокои духовете и да призове жителите на Долна Секирна да проявят разбиране и толерантност с оглед създадената трудна ситуация с водата, той не успял да убеди негодуващите, които се заканили, че ще изхвърлят тръбите от земите си. На въпроса- как смята да реши проблема с водоснабдяването в този район, Христо Миленков заяви: "Ние разчитахме най-вече на разбиране от страна на жителите на Долна Секирна, тъй като в момента от този водопровод се водоснабдяват единствено Кошарево и Гигинци. На останалите села сме осигурили вода от язовир „Красава". За съжаление, няма проява на разбиране. Що се отнася до това как и кога е строен този водопровод всички знаят, че това е станало преди доста време и то с държавни средства. В тази връзка никой няма право да се разпорежда с държавна собственост. Единствената ни надежда остава природата да се смили и да паднат дъждове, за да избегнем водния режим", заяви Христо Миленков.

По отношение на това кой има право да се разпорежда с водата, управителят на „В и К"- инж. Искра Златанова напомни, че тя е изключителна държавна собственост. На това основание „В и К" заплаща на Басейнова дирекция- Благоевград такса за водоползване. „Ние не сме в състояние да наложим силово какъвто и да е режим на водоснабдяване в този район. Ние можем само да предложим схема, по която да се подава водата, на базата на анализа за състоянието на водоизточника, за да стига тя до всички. Тук е мястото да напомня, че режим на водоснабдяване има в много населени места на областта, но подобни проблеми и недоволство няма", зави инж. Златанова.

Жителите на село Гигинци, които са потърпевши от режима, настояват за справедливо разпределение на водата в противен случай заплашват с блокиране на пътя към черногорския манастир.

 

 

 

ЗАПОЧНА ПРЕДИЗБОРНАТА

ЗАПОЧНА ПРЕДИЗБОРНАТА АГИТАЦИЯ С ТАЗИ ВОДА.

В този слу4ай е вярна

В този слу4ай е вярна поговорката - Вода гази, жаден ходи - да имат вода и да бъдат на режим е малко глупаво.

СЕЛЯНИТЕ от с.Д.Секирна да

СЕЛЯНИТЕ от с.Д.Секирна да уточним!!!

Жителите на с.Д.Секирна са се

Жителите на с.Д.Секирна са се убедили ,че г-н КМЕТА на Община Брезник не може да поема ангажименти или взима решения.Човека си е за пенсия.