Loading

Развалят договорите за концесия на язовирите

Договорите за концесия на язовири в област Перник, които са общинска собственост, може да се наложи да бъдат развалени. Становището е на областната комисия за потенциално опасни хидротехнически съоръжения, която се оглавява от заместника на областния управител Георги Шарлачки. Независимо от направените предписания след проверка през пролетта концесионерите не са предприели никакви действия за поддръжка на водоемите, категоричен е Шарлачки.

Два пъти годишно областната комисия проверява язовирите на територията на областта.След първата проверка са констатирани редица нарушения. При повторна проверка те не били отстранени. Преливниците на водоемите били в лошо състояние, изпускателните кранове също се нуждаели от постоянна поддръжка и ремонт. Лошо се поддържа и язовир "Брезник". Въпреки, че кметът на общината Христо Миленков увери, че редовно се прави проверка и всичко е наред.

Най-сериозното нарушение на язовир "Слаковци" било преминаването по язовирната стена, не само на хора и на животни, но и на превозни средства, а това било категорично забранено, обясни шефът на "Напоителни системи" в Перник Богомил Борисов. Там преливника също бил задръстен и имало нужда то филтрация, но язовирът бил собственост на местно сдружение за напояване.