Loading

Трифон зарезан

На 1 февруари православната църква почита Св. Трифон - лечител, прославил се с чудесата, които правел.

В православния календар св. Трифон е на 1 февруари (14 февруари по стар стил). Празникът е включен към цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифонци - 1, 2 и 3 февруари. Св. Трифон е мъченик, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Роден в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Затова празникът е посветен на лозите (св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството).
На този ден - 1 февруари - по български обичай празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите, които са закриляни от светеца-лечител. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет. Избира се Цар на лозята - обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или в дома на царя.