Loading

При изключителни мерки за сигурност режанскато същровище днес бе превозено от Перник до столицата. Уникалната колекция от златни и сребърни монети за първи път се показва пред публика.

Точно в 11 часа днес в Националния исторически музей блесна с цялото си великолепие най-голямото монетно съкровище у нас. То е открито съвсем случайно през 1968 година в нива край брезнишкото село Режанци. Тежи 80 килограма. Монетите на Александър Македонски, които са изработени от чисто злато и сребро, се пазеха повече от 40 години в тайни сейфове. Според археолозите това е част от хазната на Александър Македонски, една от версиите е, че с монетите е трябвало да се плати на войската на пълководеца, но тя била разбита в района от тракийските племена. Уникалната находка е притежание на пернишкия музей, но тъй като не се намериха 8 хиляди лева за тройно защитени витрини, то никога не бе изложено и жителите на региона нямаха възможността да го зърнат дори за миг. 
От днес на обяд в продължение на три години жълтиците и сребърниците от режанци ще бъдат достъпни за посетителите в НИМ, но ще си останат собственост на пернишкия музей. 
Това съкровище бе забулено в тайна до скоро, в брезнишко се разказват легенди за него. Наскоро крадци се опитаха да оберат музея в Перник, търсейки жълтиците на Македонски, но не успяха. Последва анонимен сигнал, че част от монетите са подменени. От министерството на културата започнаха проверка и установиха, че всички монети са оригинални. 
Има съмнение, че семейството, което е открило съкровището, е скрило част от него, местните говорят, че фамилията заживяла на широко след находката. Предполага се още, че с жълтици на Александър Македонски са дарявани деца и внуци, а за жалост част от монетите са претопени.