Loading

Започна изграждането на слънчевия парк край Кошарево

слънчев парк

Започна строежът на фотоволтаичния парк край село Кошарево. Част от него вече е готова, монтирани са и слънчевите панели, съобщи кметът Пламен Франгов. Централата ще бъде с капацитет 70kW и се простира на близо 30 декара площ. Възложител на инвестиционното предложение e "Солар Енерджи Съпорт" ЕООД.

По думите на кмета, на място работят няколко фирми с чуждестранно участие от Германия, Ирландия, Испания, Япония. Шестима жители на Кошарево са наети на работа в новия обект. Надеждите са да останат да се грижат за паркa и след завършването му.

За строително-монтажните работи фирмата инвеститор е изкупила частни терени. Имотът граничи с шосето, свързващо Кошарево и Бегуновци.

Неочаквано работниците са попаднали на водопровод, за чието съществуване не се е знаело. Съоръжението ще бъде изместено за сметка на инвеститора.

Теренът на слънчения парк попада в източната част на защитена зона „Ноевци", обявена по Директивата за птиците. Според експерти, строителството на фотоволтаичния парк няма да окаже отрицателно въздействие върху структурата на защитената зона. Там има два вида защитени птици - ливаден дърдавец и червеногърба сврачка.

Инвеститорът обаче трябва да се съобрази с препоръките на експертите. В оградата на парка трябва да бъдат направени отвори с размери 10/10 см, през които ливадният дърдавец да преминава безпрепятствено. Около нея трябва да бъдат засадени храсти като драка, глог и трънка, където гнезди червеногърбата сврачка и други пойни видове птици. През 15-20 метра по оградата ще бъдат засадени нискостъблени дървесни видове, които са любими места за почивка и ловуване за сврачките. В района не трябва да се допуска пръскане с препарати за растителна защита, както и минерално торене.

 

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

breznikonline