Loading

Борисов разчита новите храмове да накарат децата да учат религия където поискат

„Сто и четиридесет храма за 50 млн. лв. правим в цялата страна по Програмата за развитие на селските райони.” Това съобщи в Брезник премиерът Бойко Борисов, който дойде в града по повод обновяването на ремонтирания храм „Св. Георги Победоносец”. Отчетът му какво се прави за ремонтирането на храмове в страната беше по-обстоятелствен.   „Освен това се осигуряват бюджетни средства и дарения от партия ГЕРБ, с което броят на подпомогнатите храмове вероятно надхвърля 200”, подчерта  министър-председателят. Той увери, че тази политика ще продължи, независимо от условията на криза, защото “ако Господ гледа с добро око към България, винаги България ще е добре”. Когато хората виждат разрушен, западнал и запустял храм, същото нещо се пренася в техните души, определи Борисов. По думите му обаче когато  виждат как се въздигат храмовете и душите им се въздигат.

Така Борисов отговори на въпрос на Градски вестник дали децата ще имат час по Религия- православие в редовната учебна програма, който да бъде техният път към храма и така новите църкви в страната да не стоят празни. Според думите на министър-председателя като виждали новите църкви децата щели сами да поискат да учат за православието където намерят. Премиерът избегна конкретен отговор на въпроса за задължителен час по религия –православие в българското училище.  Темата е актуална, защото проектът на Закон за училищното и предучилищното образование вече е внесен за второ четене в парламента и би трябвало да уреди този въпрос.

Пред медиите Борисов заяви, че брезнишката черква е една от най-красивите, които е виждал и обеща ако получи втори мандат да обнови още  140 храмове и манастири в страната.

Хората, които посрещнаха министър-председателя пред храма бяха в пъти повече от присъствалите на богослужението по обновлението му вътре. Те обаче бяха по-малко от събираните да гласуват за църковни настоятелства в Брезник.

Бойко Борисов в БрезникГ-н премиер, това е първият път, в който не режете лента, обърна се към Борисов млада репортерка, а той я сряза, макр и с усмивка,  с коментар: „Как ще режа лента в църква, при Началника тук?! Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата само смирен. Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва”. Така коригира и многобройните заглавия в медиите, че той открива обновения храм.

Останалите извън черквата хора и заглавията в медиите, че Борисов открива ремонтиран храм не послужиха на премиера като мотив за нуждата от изучаване на Закон Божи в училище като задължителен учебен час.

Премиерът подари на брезнишкия храм целувателна икона на  св.великомъченик Георги Победоносец. В замяна той също получи като подарък от църковното настоятелство икона на светията. Деца от местното СОУ “Васил Левски” му дариха изработена от тях коледна картичка.
Храм-паметникът “Св. Георги Победоносец” в Брезник е първият църковен обект, обновен чрез финансиран от програмата за развитие на селските райони проект, на обща стойност 841 хил. лв.
източник:градски вестник