Loading

Епикоп Йоан отслужи света Литургия и чин по обновлението на храм „Св. Георги Победоносец” в Брезник

С благословението на наместник-председателя на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски Епархийски престол Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил,  Знеполският епикоп Йоан, викарий на Софийския митрополит отслужи света Литургия и чин по обновлението на храм „Св. Георги Победоносец” в град Брезник в съслужие с архимандрит Атанасий, представител на Българската православна църква в Атина, архиерейският наместник на Трънска духовна околоия отец Дамян Делов, предстоятелят на храма отец Константин Стойчев и други духовници. Църковните песнопения по време на службата изпълниха семинарсти от София. В престола на храма лежат мощите на св. Св. великомъченик Яков Персиец.  Храмът е бил осветен през 1948 година от епископ Пимен.

По повод празничното събитие гост на храма след богослужението беше и министър-председателят Бойко Борисов. В Брезник бяха и директорът на фонд „Земеделие” Румен Порожанов и директорът на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов.

Знеполският епископ Йоан благодари на премиера за грижите, които правителството полага за храмовете и подчерта, че това е първият храм от стоте в страната със завършен ремонт, финансиран чрез Програмата за развитие на селските райони. Той отправи думи на благодарност към строителите, архитектите, инженерите и работниците, към предстоятеля на храма отец Константин Стойчев и миряните от Брезник и им благопожела мирно посрещане на Светлите Рождественски празници. Той отправи и специални похвални слова към йеромонах Никанор от Гигинския манастир, чието послушание, възложено му от Църквата е да отговаря за осъществяване на проекти на БПЦ, финансирани със средства от ЕС.

Храм-паметникът „Св. Георги Победоносец” в Брезник е  съграден преди повече от 70 години  със средства на местното население в памет на загиналите в Сръбско-българската война 115 войници от Брезник и Брезнишко. Досега са правени само козметични ремонти, но след осъществяването на реконструкцията със средства от ЕС,  черквата  придоби импозантен вид.

Проектът е на обща стойност 841 хиляди лева. Укрепени са  стените. Външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Облагородено е околното пространство. Изцяло е подменен пода на храма и е монтирано подово отопление. Мечтаната от миряните камбанария, за която навремето при градежа не достигнали средства, вече е факт. Върху нея ще има три камбани и часовник, както са мечтаели предците на днешните брезничани. Диаметърът на циферблата е повече от метър. Часовникът е свързан с камбаните чрез специален механизъм и те ще отброяват всеки кръгъл час. Около 70 са мелодиите, които ще звучат от камбаните, управлявани от специален компютър.

С дарение от  собственика  на фирмата-изпълнител на ремонта Кирил Стоев в размер на 113 800 лв бяха доставени от Гърция трите камбани, нов иконостас и позлатени кандила. Досега храмът имаше дървен иконостас с икони в класически стил. Вътре в храма нямаше стенописи, но отдавна има проект за зографисване на стените.
източник:градски вестник