Loading

Бегуновци и Непразненци спасени от безводие

Старо водохващане ще бъде ремонтиран от ''ВиК'-'Перник съвместно с общината в Брезник, съобщи кметът Васил Узунов за да спаси от безводие брезнишките села Бегуновци и Непразненци.

“Ремонтът ще струва около 4 000 лв. Ще се извършва от специалисти от водното дружество, но ще помагат и хора от временната заетост в Брезник. Предвидено е да подменим тръбите, които са стари и етернитови с нови от PVC”, поясни Узунов.

На селско събрания по проблема с безводието жител на Бегуновци споделил с кмета за старото съоръжение. За да стигнат до него се наложило да бъдат изрязани дървета, храсти и треви, защото водохващането било непристъпно повече от 30 г. Оказало се, че съоръжението разполага с три каптажа и резервоар.

“Прогнозно дебитът е между 4 и 5 литра в секунда. Това ще стане ясно след като започнем ремонта. От утре започва на мястото да работи багер на “ВиК” – Перник. Проблемът е, че водохващането е на дълбочина от 4 метра”, поясни Узунов.

След като бъдат подменени около 300 метра тръби двете села вече няма да ползват вода от язовир “Красава”. В населените места в момента няма режим, но в продължение на няколко дни чешмите на местните били сухи заради авария на магистрален тръбопровод.

“Има опасност в Брезнишко от воден режим. Причината е в продължителното засушаване и непрекъснатото поливане с питейна вода”, допълни Узунов.

източник:http://mirogled.com/?p=55187

6t0 ne ostavi breznik bez

6t0 ne ostavi breznik bez voda smotanqk lajeec

lajat nqma kapka voda

lajat nqma kapka voda mo6enici

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

breznikonline