Loading

Ден на национален траур

Днес е ден на национален траур. Правителството обяви 16 юни за ден на почит към осемте жертви на катастрофата, която стана на 15 юни рано сутринта на автомагистрала "Тракия".

Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. Отменени са и редица обществени мероприятия. Неотменените официални прояви ще започват с едноминутно мълчание.

Днешният ден е 13-ият поред в най-новата българска история, който е обявен за ден на национален траур. Първият беше на 25 декември 1990 година, в памет на 10 военнослужащи, които се удавиха във водите на река Върбица край Момчилград по време на учение, а последният - на 18 април миналата година, когато с този акт България почете паметта на президента на Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация, които загинаха на 10-ти същия месец при катастрофата на самолета им край руския град Смоленск.

На 15 юни автобус по линията София - Бургас катастрофира с 31 пътници в него, като се удари в мантинелата на магистрала "Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Шестима от пътниците загинаха на място, други двама починаха по-късно в болница. Сред оцелелите е петгодишно дете, а най-младата жертва е на 14 години.

 

И да се помолим да няма

И да се помолим да няма такива трагедии! Защо не се замисляме преди да стане лошото?

Да сведем глави и да

Да сведем глави и да замълчим. Поклон!