Loading

Кошарево и Долна Секирна на нож заради водата

Днес на протестен мининг се събраха кошаревци. Заради липса на вода в чешмите в селото хората масово страдат от стомашно разстройство.

В Кошарево няма вода от няколко месеца. Най-нетърпимо е положението във високите части на селото, където чешмите текат за няколко часа. Водата обаче даже не става за пиене.
Проблемът не е от вчера, но заради сушавата година положението сега е нетърпимо. Три села - Секирна, Кошарево и Гигинци се захранват от едно място - речното водохващане в Долна Секирна. Заради малкото вода, кметът на Брезник издава заповед за въвеждане на воден режим - едно денонощие вода да имат кошаревци, едно денонощие - жителите на Секирна. Заради ниския пад на водата резервоарът в Кошарево се пълни за 12 часа, затова е решено селото също да си въведе режим като се редуват ниските и високите части. Жителите на долна Секирна направиха протест преди няколко дни и не допуснаха служителите на В и К до водосборната шахта, откъдето се контролира водоподаването. Сега на практика няма режим на водата в селото.
Решението на проблема е в толерантността, която трябва да проявят жителите на Долна Секирна, за да може да има вода и за трите села - това каза управителят на В и К инж. Искра Златанова. Въпреки че на място идвал служител на В и К - Брезник, който да регулира водоподаването, след това хората от Долна Секирна пак пускали крана, за да имат вода. Инж. Златанова уточни, че не е в правомощията на дружеството да назначава охрана на резервоара, а това трябва да направят кметовете.
За да не бъдат зависими селата едно от друго, кметът на Кошарево предлага да се направи хидроложко проучване, за да може селото да си намери собствен водоизточник. За това обаче са нужни 30 хил. лв. Няма и подсигурено финансиране на проекта на община Брезник за подмяната на стария водопровода на трите села, който е правен през 60-те години, а старите му етернитови и поцинковини тръби често аварират. За подмяната му обаче са нужни близо 6 млн. лв

 

Благодарение на мъдрото

Благодарение на мъдрото Общинско ръководство,два мандата не си помръдна и пръста затози район ,а се зае да асвалтира пътищата,въстановяване на водопроводи в обезлюдения Красавски район защото там си имаше далаверка.Не малка е вината и на Бившата кметица Милка,каквото беше направил Митко това си беше.