Loading

Параклисът в Църногорския манастир беше осветен вчера

Новоизграденият параклис „Св. Силуан Атонски" в Църногорският манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян" беше осветен тържествено вчера. Чинът по освещаването с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим извърши Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В края на службата гост в новия храм беше премиерът Бойко Борисов, съпроводен от земеделския министър Мирослав Найденов, директора на Националния исторически музей Божидар Димитров и областния управител на Перник Иво Петров.

Гости по радостния повод в светата обител бяха от. Спиридон от атонския скит „Св. Анна" и светогорски монаси, игумените на Суковския манастир в Сърбия йеромонах Серафим, на Чипровския манастир архимандрит Василий, на Роковишкия манастир архимандрит Антим, представители на братството в Рилската света обител.

Под престола по православния канон бяха положени частици от мощи на мъченик. В новоизградените и новоосвещавани храмове в Софийска митрополия обичайно се полагат мощи на св. Трифон, но в новия параклис с благоволението на гръцките духовници бяха положени и мощи на св. Модест и св. Анастасий Перски. Светената вода за поръсването на престола беше приготвена още през нощта, след всенощното бдение преди празника по освещаването на новия параклис.

След това престолът беше помазан с миро, а в храма на няколко места беше изписан монограма на Христос.

В богослужбата по освещаването на параклиса се включи и основният ктитор на параклиса Цветан Василев - председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, заедно с неговата съпруга и с майка му. Присъстваха и близки на семейството. Любопитството по размера на дарените средства за съграждането на изключително красивия отвън и отвътре параклис пресече епископ Йоан като обясни, че един Господ знае какъв е размера на любезно предоставените средства. Ктиторът и семейството получиха благодарности от манастирското братство и от епископ Йоан. Те бяха поздравени и от премиера Борисов.Братството връчи на премиера и готов проект за асфалтиране на 5-километровия път от Гигинци до Светата обител на стойност 1.3 млн. лв. Борисов предаде проекта за изпълнение на земеделския министър. Премиерът беше категоричен, че път до манастира ще има, засега се чакало само становище от община Брезник.

Празникът завърши с братски обяд и курбан за миряните. До късно след обяд хората не преставаха да се дивят на красотата на новия параклис.

Това е единственият на Балканите храм, който носи името на руския светец Св. Силуан Атонски., наречен на името на св. Силуан, монах от атонския манастир „Св. Пантелеймон" с руски произход, представил се пред Господа през 1938г. На 26 ноември1987 г. с решение на Светия Синод на Вселенската Патриаршия е съпричислен към преподобните и свети мъже на Църквата. Св. Силуан е смятан за закрилник на монашеството, а много монаси го наричат Добролюбиви.

източник: http://gradski.org

Трябва да се вярва в нещо, в

Трябва да се вярва в нещо, в някаква висша сила - била тя Христос, Буда, Аллах или друг Бог. Сега го е прозрял един финансов анализатор и брокер, утре може и някой политик да се посвети на идеята да гради храмове на духовността в качеството си на монах. Рано или късно и най-върлите атеисти стигат до момента, в който разбират, че понякога парите и науката не са достатъчни да обяснят всичко на този свят. Вярата прави човека добър, защото го е страх, че греховете му не могат да се изкупят с пари и връзки. Злото се наказва понякога приживе, понякога на онзи свят, но винаги се наказва. Винаги църкви и манастири са се строели и подпомагали от богатите и няма нищо лошо парите им да послужат за това свято дело и колкото са повече по-добре, защото красотата на изграденото ще привлече повече хора към вярата.

Има да почакат становище от

Има да почакат становище от общината. Като знам как са се утрепали да работят може парите да са осигурени ама тия наши управници ще се тежкарат и бавят асфалтирането на пътя.

Дано наистина привлича

Дано наистина привлича младите към българската църква и вяра, но се съмнявам, че още с второто изречение с титлите на свещениците в тази публикация, повечето млади хора, ще се откажат да четат нататък. Иначе Бойко Борисов, Б. Димитров и Иво Петров ги знаем и посещават този манастир не за първи път. Вероятно заради силния интерес на властта към божията обител и нежеланието да се коментират вложените огромни средства, много хора са резервирани към това място, което се превръща с дни в райски кът. Дали наистина ще могат да нощуват там обикновени хора със здравословни проблеми, както казваше отец Никанор и след окончателното завършване на строителните работи в манастира? Хубаво е, че храмът става нещо като място за интернационални срещи на духовници, но е добре отците от монашеското братство да ни информират повечко за Св. Силуан, св. Модест и св. Анастасий Перски като така благосклонно ги приемат в български манастир. Пожелавам здраве и успех на всички, безкористно отдадени на това свято дело и нека младите влизат с благоговение в православните храмове и приемат вярата дълбоко в сърцата си.

Храмът респектира с

Храмът респектира с прекрасния си стил, мястото има особено очарование и магнетизъм, като прибавим близките отношения на отците със светогорските монаси и тези от близките ни страни, необичайния път до този манастир на отец Никанор и целебния извор - има всички основания това място да бъде посещавано все повече и повече. Има нещо по-ново и модерно и същевременно се запазва стила на българските храмове, а отците изглежда са отворени за новаторски идеи. Дано това привлича повече млади хора към вярата.