Loading

Лидия Добревска - "Живо съкровище"

 

Вече е направено предложение кои да са представителите на Пернишка област за определяне "Живи съкровища на България 2010 ", съобщава ТВ Кракра.

На 14 юни 2010 година в Перник заседава назначена със заповед от Министерството на културата комисия, която направи първична селекция на кандидатурите по националната програма „Живи човешки съкровища - България 2010". Комисията бе в състав: Председател - ст. н. с. д-р Ваня Иванова Матеева от Института за фолклор при БАН и членове Цветанка Манова - етнолог в музея в Перник и Владимир Николаев Русев - експерт в регионалншия читалищен център.

За участие във втория етап на селекцията беше излъчена кандидатурата на  разказвачката  от Брезник Лидия Евтимова Добревска с проект "Чуйте и ще знаете."

След селекцията на областно ниво предстои национална селекция, от която ще бъдат определени петте "Живи човешки съкровища" на България за 2010 година. Те ще бъдат представени по време на Десетия юбилеен национален фолклорен събор „Копривщица 2010", който ще се проведе на 6, 7 и 8 август 2010 година.