Loading

Религия

С нощно бдение ще бъде отбелязан храмовия празник на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян''

Πo тpaдиция cтoтици миpяни ce cтичaт ĸъм cвeтaтa oбитeл и oтпpaвят мoлитви зa здpaвe. „Koзмa и Дaмян ca eдни oт нaй-дpeвнитe cвeтии. Te ca и cpeд нaй-пoчитaнитe oт миpянитe. B cв. Гopa, ĸъдeтo имa 20 мaнacтиpa в 17 ca пocтpoeни пapaĸлиcи нa тeзи cвeтии, зapaди тяxнaтa блaгoдaтнa пoмoщ зa изцeлeниe.

50 000 лева за строителни дейности в Гигинския манастир отпусна Министерския съвет

B peшeниeтo нe ce пocoчвa тoчнo ĸaĸвo щe ce cтpoи в 
„Cв. Cв. Бeзcpeбъpници и Чyдoтвopци Koзмa и Дaмян“ в ceлo Гигинци. Πpaвитeлcтвoтo oдoбpи дoпълнитeлни paзxoди пo бюджeтa нa
 Mиниcтepcĸия cъвeт зa 2015 г. в paзмep нa 350 000 лeвa.
Cpeдcтвaтa ce ocигypявaт зa cмeтĸa нa пpeдвидeнитe пo

Брезничани празнуваха 65-годишнината на храм-паметника “Св. Георги” в града

Брезничани честваха 65-тата годишнина на храм-паметника „Св. Георги”. Църковният паметник започна с тържествена литургия. След богослужението деца от града изнесоха рецитал на религиозна тематика. Черквата „Св. Георги” в Брезник е построена в памет на загиналите във войните. Идеята за съграждането й възниква в началото на ХХ век.

Св. Константин и Елена преди 84 години

Всяка година на 21 май се чества денят на Свети Константин и Елена. Държавен архив - Перник публикува снимка от този ден през 1929 г. в двора на църквата "Успение Богородично" в с. Слаковци, Пернишко.

https://www.facebook.com/DrzavenArhivPernik

Епикоп Йоан отслужи света Литургия и чин по обновлението на храм „Св. Георги Победоносец” в Брезник

С благословението на наместник-председателя на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски Епархийски престол Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил,  Знеполският епикоп Йоан, викарий на Софийския митрополит отслужи света Литургия и чин по обновлението на храм „Св.

Борисов разчита новите храмове да накарат децата да учат религия където поискат

„Сто и четиридесет храма за 50 млн. лв. правим в цялата страна по Програмата за развитие на селските райони.” Това съобщи в Брезник премиерът Бойко Борисов, който дойде в града по повод обновяването на ремонтирания храм „Св. Георги Победоносец”.

Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци посрещна десетки гости на храмовия си празник

Обителта следва православностилния календар, по който служат атонските монаси и повечето православни църкви и празникът на светите безсребреници и чудотворци е на 14 ноември.

Две църковни настоятелства ще бъдат избрани в Брезник в неделя, за когато е насрочен избор във всички православни храмове

Досега настоятелите на средновековния храм „Св. Петка” в града се грижеха  и за  действащия в Брезник храм-паметник „Св. Георги Победоносец“.

Храм-паметникът „Св. Георги Победоносец” в Брезник вече е с камбанария.

Изграждането й е започнало преди повече от 70 години, но средствата не достигнали и тя останала незавършена. Тогава храмът бил направен и с по-нисък купол и кухо кубе отгоре. Благодарение на финансиран с европейски средства ремонт всички това вече е поправено. Камбанарията е завършена, а високо върху нея ще бъде монтиран и часовник. Съоръжението е доставено от Гърция.

Проектът на малката църква в Брезник и този на „Свети Александър Невски“ в София са дело на един и същи архитект.

Ремонтът е поверен на специализирана бригада от 32-ма строители. Тези майстори са се специализирали в реставрацията и новото строителство на православни храмове в така наречения атонски стил. Те са вдигнали и църквата в Гигинския манастир.

Пернишкият художник Красимир Ефремов изографисва новата черква и трапезарията в Гигинския манастир.

“Имахме много предложения от България, Гърция и Русия, но ние избрахме него, защото е много добър. Творбите му са синтез между традицията и новото. Той рисува във византийски стил, но преплита и нови елементи”, поясни отец Никанор.

Започна ремонт на черквата “Св. Георги Победоносец” в Брезник.

Той се извършва по проект и е на стойност 863 000 лв.

На храма се извършва пълна реконструкция. Той се санира отвън и се подменя покривът. Освен това се изграждат нови камбанария, кула и котелно помещение. Оградата на църквата също е обновена. Тя е изцяло облепена с дялън камък. Предвидено да бъде оформено и обновено пространството около черквата.

Започна ремонта на черквата в Брезник

Черквата в Брезник е един от стоте православни храмове, които получават финансиране за ремонтите европейски пари чрез Програмата за развитие на селските райони. Договорът по проекта беше подписан още в края на октомври миналата година, но едва сега строителите ще влязат в храма.

Днес е Гергьовден

На Гергьовден България чества свети Георги Победоносец. Денят е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Отбелязва се и като празник на овчаря.
Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.

Христос Воскресе!

Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица.

Разпространи съдържание