Loading

История

В брезнишкото село Гърло се намира уникален храм обсерватория

Уникалният храм-обсерватория, датира от XIV – XIII в. пр. Хр., който се смята за най-древния култов каменен градеж в България. Самият храм се намира в кладенец, който в древността е използван като обсерватория, но към момента все още не е достатъчно добре проучен от археолозите.

Св. Константин и Елена преди 84 години

Всяка година на 21 май се чества денят на Свети Константин и Елена. Държавен архив - Перник публикува снимка от този ден през 1929 г. в двора на църквата "Успение Богородично" в с. Слаковци, Пернишко.

https://www.facebook.com/DrzavenArhivPernik

връх Бруснишка бука

Върхът се казва "Бруснишка бука". Така го наричат граовци. Бурелци пък го наричат "Чеканска бука", тъй като административно село Чеканец е в Драгоманската община, тоест в "Бурел". Село "Брусник", в чието землище е въпросният връх, е в административно отношение към Брезнишката община, макар че географски е в "Бурел". Най-използваното име обаче е "Бука".

Местоположение

Bulgaria
42° 50' 37.4496" N, 22° 49' 36.9444" E

село Брусник

Намира се в планински район, в южния дял на историко-географската област Бурел. Брусник е последното село на историко-географската област Бурел на юг. След него започват селата от Граово. То е и единственото село от Бурел, което в административно отношение принадлежи към селищата в община Брезник.

Местоположение

Bulgaria
42° 50' 8.6172" N, 22° 50' 44.808" E

Царува цар Селевкия 37 години и завърши своя живот под града Брезник

Има една група във фейсбук която се казва Да опазим Брезник от добива на злато , където брезничани са се събрали да дискутират вредите от до

ФОТОКОНКУРС "ОБЛАСТ ПЕРНИК - МОЯ,КРАСИВА, НЕПОЗНАТА..."

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

във фотоконкурс

„ОБЛАСТ ПЕРНИК - МОЯ, КРАСИВА, НЕПОЗНАТА..."

организиран от

ИНЖ. ИВО ПЕТРОВ - ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ПЕРНИК,

В ПАРТНЬОРСТВО С EUROPEAN UNIVERSITY POLYTECHNICAL,

ПОД ПАТРОНАЖА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Г-ЖА ИРЕНА СОКОЛОВА, Г-Н ВЛАДИСЛАВ ДИМИТРОВ И Г-Н ПЕТЪР ПЕТРОВ

Честит Трети Март Брезничани!

133 години от освобождаването на Българите от Турско робство! Шапки долу и гордо вдигнете глави! Поклон пред Българите вдигнали се срещу турците окупирали земите ни и предизвикали с това братска Русия да ни отърве с наша българска помощ от 500 годишно робство!

Прадядото на мамута е обитавал нашия регион

Челюст на праисторическо животно, живяло по нашите земи преди 20 милиона години, показва Регионалният исторически музей в Перник. Фосилите от зъби на гомфотерий, както палеонтолозите наричат прадядото на мамута, са открити в землището на брезнишкото село Ноевци. Огромната челюст, но под формата на вкаменелост, е част от палеонтологичната изложба „Спиралата на живота".

Село Бегуновци

Местоположение

Bulgaria
42° 41' 40.0344" N, 22° 50' 1.6656" E

За село Бегуновци от Wikipedia.org: Село Бегуновци се намира в планински район. Близо до селото минава река Ръждица. През м. май в реката има вода, но следващите месеци почти пресъхва (понякога, но не всяка година) и в нея няма риба.

село Бабица

Местоположение

Bulgaria
42° 44' 11.8572" N, 22° 57' 22.1292" E

Бабица е село в Западна България. То се намира в община Брезник, Област Перник. Селото е в планински район.

История

Местна легенда гласи, че през турско робство една баба избягала от съседно село, опожарено от турците и се заселила в тази местност наречена по късно на бабата Бабица.

Манастирска църква Св. Троица между селата Душинци и Ерул

Местоположение

Bulgaria
42° 43' 21.1872" N, 22° 39' 17.7264" E

Северозападно от село Душинци, сред вековна букова гора се намира местността Манастир. Исторически източници свидетелстват, че тук се е намирал малък православен манастир, строен и съществувал по време на Второто Българско царство между XI и XIV век. Днес от религиозния комплекс е запазена само малката еднокорабна манастирска църква Света Троица.

село Ноевци (Ноевче)

Местоположение

Bulgaria
42° 40' 40.1844" N, 22° 52' 31.6776" E

Село Ноевци се намира на 20 километра северозападно от областния град Перник и 50 километра от столицата - София. То отстои на 7 км от общинския център Брезник и е единственото село в общината с основно училище.

Посегателство над стенописите в Билинския манастир

Билински манастир - църквата Нечувана гавра с черква, обявена за паметник на културата си направиха свещеник и две девойки. 
Монах Партений, заедно с две момичета, които приютил в Билинския манастир прерисували стенописите на светата обител, защото фигурите им се видели дебели и грозни. Така женските образи по стените на храма, включително и Дева Мария станали тънки и стройни католически мадони. Новите зографи проявили творчество и в цветовете на храма, който бил "реставриран" в ярки цветове.

Климат на Брезнишката котловина

Климатът на община Брезник е умерено-континентален, със слабо изразено планинско влияние.

Разпространи съдържание