Loading

Природа

Филип Аврамов ще представя в община Брезник последиците от промените в климата

Тази и идната седмица известният комик Филип Аврамов ще гостува в община Брезник, където заедно с експерти по климатичните изменения ще проведе в две издания хумористично-образователната беседа „В крак с климата”. Представленията ще се състоят както следва:

- 25 октомври 2014 (събота), 11:00 ч. - с. Ноевци – читалище „Пробуда”

с.Кривонос

 

Кривонос е село в Западна България.

То се намира в община Брезник, Област Перник.

Село Конска

Конска е село в Западна България. То се намира в община Брезник, Област Перник.Село Конска се намира в граовското поле на 6 км. от град Брезник, на пътя към Трън.

Най-големият увеселителен парк в региона е готов за жегите

Преди седмица отвори врати Аквапаркът в Конска. С трите си басеина, пързалки, барове за освежителни напитки както и другите развлечения FunSport е най-големият развлекателен и спортен център. В AQUAPARK KONZA ще откриете различни водни пързалки, джакузи за 26 човека (90 см. дълбочина), голям басейн с дълбочина от 130 до 150см. А за малките - два детски басейна (дълбочина 80 см.

Резултати от конкурса "Зима в Брезник"

Комисия в състав:

1. Даря Евтимова - художник

2. Сашо Евтимов - художник

3. Славчо Чанев - началник сектор "Култура" в Община Перник

4. Емил Манов - учител по рисуване в СОУ "В. Левски" гр. Брезник

5. Иван Борисов - главен секретар в Община Брезник,

Къмпинг Брезник в Австрия

Случайно попаднахме на сайта на къмпинг Брезник в Австрия. Имат хубав сайт http://www.breznik.at/camping/ Фейсбук страничка: https://www.facebook.com/campingbreznik и YouTube канал - ето и кратко клипче:

Пингвини към Брезник

Интересна и показателна картичка са качили на стената на Брезник във фейсбук. Още по-интересни са и коментарите под снимката:

- Не тръгвайте към Брезник през Перник пътя е пробит до расник насам към нашия град след 8-ми март!

- еее това не е много сигурно от тук на там почва ледниковия период .

Картинката е от На Ани Фейсбука

 

Фотоконкурс "Зима в Брезник"

Фотоконкурс „Зима в Брезник" организира местното читалище „Просвещение 1870", съобщиха от общинската администрация.

Желаещите трябва да заснемат най-красивия снежен пейзаж в общината.

Антициклонът носи рекордно ниските температури

Образуването и времетраенето на антициклоните в умерените ширини има годишен ход. През зимата те имат по-голяма мощност и продължителност, отколкото през лятото. Ето защо и времето в тях ще се изменя през отделните сезони.
За характера на времето в антициклона от голямо значение е образуването на инверсионни слоеве. Тези инверсии могат да бъдат както приземни, така и на различни височини.

връх Бруснишка бука

Върхът се казва "Бруснишка бука". Така го наричат граовци. Бурелци пък го наричат "Чеканска бука", тъй като административно село Чеканец е в Драгоманската община, тоест в "Бурел". Село "Брусник", в чието землище е въпросният връх, е в административно отношение към Брезнишката община, макар че географски е в "Бурел". Най-използваното име обаче е "Бука".

Местоположение

Bulgaria
42° 50' 37.4496" N, 22° 49' 36.9444" E

ЗЛАТЕН БРЕЗНИК ИЛИ ЖИВОТ?

ТРЯБВА ДА УСТОИМ НА НАТИСКА,

Нова златна жила под Брезник

Нова златна жила под Брезник са открили от канадската компания EurOmax Resources и съобщават за това в официалния си уебсайт.

Жилата е на около 130 метра от досега проучвания ресурс и е на дълбочина 308 м - около 80 метра по-дълбоко от вече проучени златни жили.

Според проучването от нея може да се добият около 463 хил. унции злато и 2,1 млн. унции сребро.

Брезнишките езера са в Пирин

Макар да не са в околностите на Брезник, тези езера са невероятна дестинация за туристите. Страната ни е прекрасна, а ето и още факти за тези Брезнишки езера от световната енциклопедия Уикипедия:

Най-после някой прояви интерес към състоянието на мегалитния храм-кладенец край Гърло

В края на месеца пътуваща експедиция от Българската академия на науките ще почисти уникалния храм-кладенец в село Гърло, община Брезник - съобщиха от Регионалния исторически музей. Начинанието е част от проявите, посветени на опазването на недвижимото културно-историческо наследство, съобщи КТ Кракра.

В брезнишка община има големи площи земя с висока природна стойност

Около 40 000 дка в Пернишка област попадат в площи с висока природна стойност, съобщи Ирена Топалова - главен експерт - координатор на Националната служба за съвети в земеделието в региона, цитирана от economynews.bg.Земеделските производители, които притежават земя с висока природна стойност и се грижат за нейното добро състояние, могат да получат по-големи субсидии.

Разпространи съдържание