Loading

Брезник посрещна частица от мощите на света Петка

Брезничани посрещнаха частица от мощите на света Петка. Литийното шествие премина през града от църквата "Св. Георги" до храма "Св. Петка", където бе отслужен и молебен. Местните помолиха светата закрилница на града за здраве и късмет.

Частица надежда за по - добър живот и здраве приеха брезничани. Вчера в града беше донесена частица от мощите на закрилницата на Брезник - Света Петка. Тя пристигна тук от Чипровския манастир. Частицата беше пренесена от отец Константин от Брезник, който пътува заедно с делегация от църковното настоятелство. Церемонията се състоя благодарение на отец Никанор и дядо Евгений от църногорския манастир. 

С надеждата болестите да останат лош спомен, а щастието да се засели в Брезник, местните хора се събраха да се преклонят пред частицата от мощите на света Петка. Там бе отслужена и литургия. Най-напред мъжете, а после и жените се помолиха на закрилницата. 

Въпреки песимизма на някои брезничани, част от нетленните останки на света Петка Параскева Българска пристигнаха в града. Благочестно да възпеем преподобната наша майка света Петка, защото тя, като изостави тленното в живота, а прие нетленното във вечността, стана свята застъпница за всички бедствуващи и изнемогващи от житейските злини. 

Поради това тя получи от Бога нетленна слава и благодат за чудеса, допълниха представители на църковното настоятелство.