Loading

Гигантски камбани ще огласят Църногорския манастир

 

monastirski_kompleks 04    Три камбани по 1 тон ще гръмнат от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" над  Гигинци.

Натоварен до пръсване тир едва изкачи планинския рид край брезнишкото село, за да докара гигантите. Бронзовите уникати, каквито няма досега в България, бяха поръчани в Гърция. Деветте камбани  са копие на подобни  в Атон.

У нас майсторите на църковни звънци могат да изработят само малки модели до 200 килограма. Затова със 100 хиляди лева, събрани от дарители, камбаните бяха изработени в южната ни съседка, обясни йеромонах Никанор.

Вчера започна монтажът на бронзовите великани в камбанарията на новия комплекс в светата обител.  За целта от Перник бе изпратен автокран.

 

Монасите ще преминат специално обучение,   за да се научат да бият новите камбани. Очаква се да пристигне брат  от Света гора, който ще ръководи курса по музика от камбани.

 

Камбанарията ще бъде дооборудвана с още три български камбани.

 

Заедно с гръцките, те ще са в съзвучие, което ще се управлява ръчно със специален механизъм. Монасите са пожелали този вид устройство, защото електронното задвижване не можело да осигури оригиналния звук на уникатите./ Стандарт