Loading

село Бабица

Местоположение

Bulgaria
42° 44' 11.8572" N, 22° 57' 22.1292" E

Бабица е село в Западна България. То се намира в община Брезник, Област Перник. Селото е в планински район.

История

Местна легенда гласи, че през турско робство една баба избягала от съседно село, опожарено от турците и се заселила в тази местност наречена по късно на бабата Бабица.

Новини за село Бабица от медиите:

Англичанки се заселиха в българското село Бабица 2006 т 
Две англичанки - Нора Тотни и Ким Хъбъл, са се заселили в българското село Бабица, съобщи местното кметство. Заселничките, които са майка и дъщеря, са избрали България заради хубавия климат, ниските цени и красивата природа. Вече имат малко стопанство с шест кокошки, десет патета, зайци, катерички, костенурка и други животни.

Речникът им на български е все още беден, но се разбират чудесно с местните хора и уверяват, че те са много дружелюбни и сърдечни. В околни села живеят още една англичанка и няколко холандци. Интерес към района проявяват и французи, твърдят от агенциите за недвижими имоти.

Приключи ремонтът на пътя Бабица-Делян 03 Юли 2009

Приключи ремонтът на път ІІІ - 638 - ІІ-63 в участъка от село Бабица до село Делян.Изпълнител на обекта е фирма "Инфрастрой 2001". Осем километровата отсечка е от изключителна важност, защото свързва Пернишка и Софийска област. Пътят Бабица-Делян-Златуша-Пожарево-Громазово- Божурище се използва като обходен маршрут при евентуално затваряне на прохода Владая при тежки зимни условия или при други непредвидени обстоятелства. Участъкът е с изцяло ремонтирана пътна настилка. Положен е битомизиран трошен камък и неплътен асфалтобетон с необхоимата дебелина на базата на извършено оразмеряване от Централната лаборатория по пътища и мостове на НАПИ.

В рамките на ремонта е подобрена и отводнителната система, възстановени са банкетите. За обезопасяването на пътя е поставена стоманена ограда на опасните участъци. Изцяло е положена хоризонтална маркировка и е допълнена вертикалната сигнализация, която на места липсваше./Съперник

 

Местоположение

Javascript is required to view this map.