Loading

Джоко Росич пасе манастирски биволи край Ноевци и Гигинци

 

Джоко Росич стана пастир край село Ноевци. От два дни звездата извежда на паша над 60 биволи от фермата на Гигинския манастир.

С овчарска гега, преметнал кожена торбичка през рамо, каубоят на българското кино кръстосва планинските чукари.

Росич стана чобанин заради млад режисьор, завършващ в Русия. Перничанинът, роден в Радомир, Милен Ангелов прави у нас дипломната си работа за държавен изпит във Всероссийский государственный институт кинематографии /ВГИК/ в Москва.

Талантливият младеж е избрал да заснеме филм по класиката на Йордан Йовков „По жицата". За оператор е поканил руската си колежка Маша Нашикина, а художник постановчик на лентата е сценографът на пернишкия театър Стоян Чифликчи - Татани. Сюжетът позволява да покажем невероятни неща - актьор като Джоко Росич и красивата българска природа, обяснява студентът.

Джоко играе Моканина за първи път в кариерата си. Навил се за ролята още на първата си среща с Милен. Ролята на Гунчо е поверена на Иван Петрушинов.

Повече от час се наложи на екипа вчера да чака четирикраките актьори за снимките. В снимките се включиха всичките 64 животни от манастирската ферма, без малачетата.

Стадото бе изведено рано сутринта, но доста време му трябваше, за да стигне до снимачната площадка. Масовката се оказа и доста послушна и само веднъж кривна от трасето, начертано й от кинаджиите.

Така е в киното - много чакане и търпение, докато се улови най-подходящия момент, поучаваше младите от екипа Росич.

Другата седмица лентата ще се завърти между селата Кошарево и Станьовци. Там са открити единствените запазени стари телеграфни стълбове с жици. Нали човечният Моканин упътва семейството на Гунчо, тръгнало да дири бялата лястовица, да върви все по жицата.

източник: ipernik.com