Loading

с.Слаковци

Слаковци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 9 км южно от гр. Брезник и на 18 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 49 км източно. 

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 741 м. Климатът е умерен и се характеризира със студена зима и топло лято.

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Има изградена инфраструктура, както и електропреносна и водопреносна мрежи.
 
Постоянното население е около 311 души.

 

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, магазини и кръчма. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник, където работи и най-близкият общопрактикуващ лекар. Там се намират също училища и детски градини.

 

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Разполага с нов хотел, ресторант, бунгала, кафе и магазин. За любителите на риболова има ежеседмично зарибяване. Бунгалата са разположени в красива черешова градина. В комплекса може да бъде закупена и жива риба. За удобство на посетителите около язовира са изградени множество кейове и беседки.

 

Църквата "Успение Богородично" в селото датира от епохата на Възраждането и е архитектурен и художествен паметник с местно значение.

 

Жителите на Слаковци пазят жив обичая Сурова - има сурвакарска група към читалището, която изработва автентични маски, костюми и звънци и участва в суркаварските игри.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org

Снимки: http://www.snimka.bg