Loading

с.Гигинци

Гигинци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 14 км югозападно от гр. Брезник и на 26 км северозападно от гр. Перник. Село Ноевци е на 6 км североизточно, а столицата София е на 56 км източно. 

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

 

Намира се в планински район в подножието на планина Черна (Църна) гора, а надморската му височина е 786 м. Климатът е умерен под влиянието на нископланинския релеф. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец - юли е 19,6°С. 

 

Постоянното население е около 160 души. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи. 

 

В Гигинци има кметство, читалище, клуб на пенсионера, кръчма и магазин. Най-близките детска градина, училище и общопрактикуващ лекар са в с. Ноевци. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник.  

 

На около три километра от селото се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян", до който има извор с лечебна минерална вода. Известен е още с произведените от монасите екологично чисти продукти - биволско кисело мляко, мед и вино. Пътят до светата обител е приятен за разходка и разстоянието се изминава за по-малко от час. 

 

Още малко по-нагоре в планината е най-високият връх в планината Черна гора - връх Тумба (1129 м).

 

Друга забележителност в селото е църквата "Успение Богородично" построена през 1881 г.

 

Край с. Бегуновци (6 км) има изграден едноименен язовир, който е изключително подходящ за спортен риболов и гребане с лодки. Комплекс "Язовир Слаковци" също предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 14 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

 

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало. 

 

Източници:http://bg.wikipedia.org 

Снимки: http://bg.wikipedia.org  http://www.panoramio.com