Loading

с.Арзан

Арзан е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 3 км северно от гр. Брезник, на 22 км северозападно от гр. Перник и на 51 км западно от столицата София

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

 

Намира се в планински район, а надморската му височина е 948 м. Попада в умереноконтиненталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната. 

 

Постоянното население е около 8 души. 

 

Арзан е малко село. Състои се от три махали: Рангелова, Минджина и Кузина махала. Във всяка от тях има по 10-15 къщи разположени непосредствено до боровата гора. Околността е богата на извори и поточета.

 

Най-близките училища, детски градини и болница се намират на територията на общинския център - само на няколко километра от селото. 

 

От две от махалите се вижда близката Гребен планина, която е подходящо място за екскурзия сред природата. В Арзан е тихо и спокойно. Това, в комбинация с чистия и свеж планински въздух, го прави идеално място за отдих и почивка.

 

Друга забележителност в района е местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

 

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" пък предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 6 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

 източник:www.mirela.bg