Loading

с.Велковци

 

Велковци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

В България има още две населени места със същото наименование - в община Габрово, област Габрово и в община Елена, област Велико Търново

 

Отстои на 12 км южно от гр. Брезник, на 16 км северозападно от гр. Перник и на 7 км източно от с. Ноевци. Столицата София е на 46 км източно. 

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

 

Намира се в планински район, а надморската му височина е 700 м. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец - юли е 19,6°С. 

 

Постоянното население е около 210 души.

 

В селото функционират кмество, магазин и читалище с библиотека. През 2010 започва реставрация на училището. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник, а в Ноевци работи най-близкият общопрактикуващ лекар. Училища и детски градини има в с. Ноевци и в общинския център. 

 

Местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

 

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 5 км от село Велковци. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

Близо е и яз. Ярджиловци, който е подходящ за семейни излети - има детска площадка и ресторант, освен това мястото е красиво, а язовирът е зарибен с пъстърва, шаран, червеноперка т.н.

източник:www.mirela.bg