Loading

с.Видрица

Видрица е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 5 км северозападно от град Брезник и на 25 км в същата посока от гр. Перник. Село Гърло е на 2 км западно, а столицата София е на 54 км източно. 

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 813 м. Климатът е умереноконтинентален, под влияние на планинския релеф и се характеризира със сурови зими и прохладни лета.

 

Селото е електрифицирано и до него има асфалтов достъп. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

 

Постоянното население е около 34 души. 

 

Учебни и здравни заведения има в общинския център гр. Брезник, а най-близкият магазин е в село Гърло, където е и кметското наместничество. 

 

На около осем километра от селото се намират Билинският манастир “Св. Архангел Михаил” и манастирска църква. Комплексът е архитектурен и художествен паметник с национално значение и датира от епохата на Възраждането.

 

Язовирите Брезнишки извор (7 км), Бегуновци (7 км) и Слаковци (6 км) предлагат отлични условия за любителите на риболова. 

 

Природна забележителност е студеният минерален извор Желязна вода в местността Бърдото до Брезник. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org