Loading

с.Горна Секирна

Горна Секирна е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник. Отстои на 27 км югозападно от гр. Брезник и на 47 км западно от гр. Перник. Село Долна Секирна е на 6 км източно, а село Кошарево е на 12 км в същата посока. Столицата София е на 72 км източно.

Намира се в планински район в полите на Ерулската планина, а надморската му височина е 1052 м. Климатът е умерен, под влиянието на планинския релеф. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец - юли е 19,6°С.

Постоянното население е около 31 души. Селото е електрифицирано.

Най-близките търговски обекти и медицинска помощ ще намерите в с. Долна Секирна. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци (22 км) и в общинския център.

В Горна Секирна може да видите църквата "Св. Архангел Михаил", която датира от епохата на Възраждането и е художествен паметник. Изграден е и паметник на загиналите в антифашистката борба 1944 г.

От селото тръгва маршрут за изкачването на връх Кръст, откъдето може да се превземе и най-високият връх в Ерулската планина - Големи връх (1481 м).

Забележителности, които могат да бъдат посетени в района са Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (15 км) и църквата "Св. Никола Летни".

източник:www.mirela.bg