Loading

с.Душинци

Душинци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 26 км югозападно от гр. Брезник и на 46 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 71 км източно.

 

Намира се в планински район в подножието на Големи връх (1481 м), който е най-високият връх в Ерулската планина. Надморската му височина е 985 м. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините - Селска, Дивлянска и Треклянска река. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец – юли е 19,6°С.   

 

Постоянното население е около 28 души. 

 

Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци (16 км) и в общинския център. В съседното село Долна Секирна (9 км) има магазин, поща, кметство и ловно дружество, както и общопрактикуващ лекар. 

 

Северозападно от село Душинци, сред вековна букова гора се намира местността Манастир.  Днес от религиозния комплекс, съществувал там, е запазена само малката църква "Света Троица".

 

На около километър от селото, близо до Големи връх, в местността Хорото, могат да бъдат видени останки от праисторическа и късноантична крепост.

 

Забележителности, които могат да бъдат посетени в района са Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" и църквата "Св. Николай Летни".

източници:bg.wikipedia.org