Loading

с.Красава

Красава е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 8 км северозападно от гр. Брезник и на 27 км в същата посока от гр. Перник. Столицата София е на 56 км източно. 

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 927 м. Климатът е умереноконтинентален. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото е прохладно. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната. 

 

Автобусен траспорт го свързва с гр. Брезник. 

 

Постоянното население наброява около 41 души. 

 

Тук функционират кметско наместничество и смесен магазин. Селото има и ловно дружество. Най-близките учебни заведения са в гр. Брезник, където ще получите и специализирана медицинска помощ. 

 

Според легендата селото е кръстено на красивата девойка Краса. 

 

Язовир Красава до селото е чудесно място за риболов, а за удобство на посетителите са монтирани шатри с пейки и маси. Зарибява се ежеседмично с шаран, канален сом, пъстърва и бял амур. Язовирът се обитава и от трофейни екземпляри европейски сом, бял амур и шаран, които достигат над 10 килограма.

 

Красив природен обект, до който може да си направите екскурзия е ждрелото на р. Ерма (19 км). 

 

Друга забележителност в района е местността "Бърдото", която е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org