Loading

Районната пожарна служба в гр. Брезник отпразнува Илинден с курбан

Районната пожарна служба в гр. Брезник отпразнува Илинден с курбан. Тържествена служба бе проведена в параклиса Св. Илия, намиращ се в двора на пожароспасителната служба в града.
След това на дълги маси седнаха един до друг пожарникари, полицаи и политици.
Тук бяха кметовете Росица Янакиева и Иван Джегалски, шефът на полицията комисар Димитър Шереметев, шефът на РЗ ПБЗН комисар Иван Видоловски, народните представители от ГЕРБ Ирена Соколова, Владислав Димитров, Петър Петров и областният координатор на партията Иво Петров, граждани и др. Всички опитаха вкусния овчи курбан, който служител на пожарната сипваше от голям черпак. За направата му е бил заклан 50-килограмов овен. Някои обаче наблегнаха на кебапчетата, а други на вкусната баница.
Съборът на параклиса се прави от 2002 година, когато свещената обител е била официално открита от сегашния премиер Бойко Борисов. Оттогава до сега се събират политици и общественици, въпреки, че в Брезник има и черква от 15 век, коментират местни.
Параклисът Св. Илия е издигнат със собствени средства на брезнишката пожаро-спасителна служба, а името и носи светецът - покровител на пожарникарите.

Източник: zapernik.com