Loading

Откриха туларемия във водата.

Питейната вода разнася заразата от туларемия в региона, стана ясно вчера от пристигналите данни от лабораторията за особено опасни инфекции към Националния център за заразни и паразитни болести. В четири от седемте проби от вода, изпратени от ХЕИ там в края на януари, са откри фр. туларензис, съобщиха от инспекцията вчера. Още четирима души са пипнали заразата миналата седмица. Двама от тях са настанени в инфекциозно отделение на МБАЛ"Р. Ангелова". Постъпилите са от Брезник и село Мещица. На още петима са взети кръвни проби за изследвани, тъй-като имат симптоми на болестта. Първите осем пациенти вече били излекувани и изписани. С новорегистрираните болните в региона вече са 26. Болшинството от тях живеят в огнището на заразата - Мещица. Болестта обаче вече обхваща Брезник и околоните села и пълзи към Перник.

Комисията: Заразата не идва от водата. С ултразвукова техника ще проверяват за туларемия селскостопанския двор. М.Грозданова

Епидемичното огнище на туларемия в Мещица събра вчера в Перник Областната комисия по сигурност и защита на населението от бедствия и аварии. Освен в селото, заболели има и във Витановци, Велковци, Брезник и Ярджиловци. Никое от селата с болните хора не черпи вода от язовир "Студена". Факт е обаче, че в тези селища няма нито едно заразено от туларемия животно. Заразата не идва от водата, заяви областният управител Димитър Колев - председател на Областната комисия.  Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и ВиК - Перник са правили съвместна проверка в Мещица. 7 са взетите проби от резервоарите и от няколко дворни чешми, които ХЕИ е изпратило в столицата за бактериологично изследване. 4 от тях са положителни. Едната е от стопанския двор, другите 3 са от хорски чешми. Отрицателни са пробите, взети от резервоарите. Много домакинства имат кладенци и ползват помпи, за да качат водата. Едно от предположенията за разпространяване на заразата е, че помпата може да се нагнети вода, която да влезе във водопроводната мрежа. Част от водопроводната мрежа ва Мещица минава през стопанския двор на селото, откъдето бе получена положителна проба. Там ще бъде извършена щателна проверка, като всички течове ще се проконтролират с ултразвукови апарати. От ВиК пък ще подменят всички водопроводни тръби, минаващи през селскостопанския двор. Според областния управител, място за паника няма. По думите на специалисти болестотворната бактерия не можела да живее при -10 градуса, а на топлина издържала на +60 градуса. Взети са и нови проби от каптажите и помпената станция, резултатът от които ще бъде получен след около 15 дни. Имало всички предпоставки те да бъдат отрицателни. Докато се чакат, на хората от Мещица, от околните села и на селищата в общината ще се пропоръча да преваряват водата си за пиене. От Община Перник е закупена отрова за гризачи, която е раздадена на хората от Мещица и на селата в близост до него. Проблемът с туларемията е локализиран, каза Димитър Колев. Ежедневно водата в Мещица се хлорира по предписание на ХЕИ. Всеки ден там е осигурено присъствие на човек от ВиК. Водопроводната мрежа била източена, хлорирана и почистена. Мещица се снабдява от два водоизточника - каптажа "Кръстова бара", който е стар и плитък, и помпена станция, която събира вода от 5 основни каптажа. Депутатът от НДСВ Теодора Дренска ще разговаря с министър Церовски за отпускане на средства за изграждане на локална пречиствателна станция в Мещица. Още днес областният управител ще изиска становище за това от управителя на ВиК Пламен Григоров, което ще бъде изпратено и до МРРБ. 26 са заболелите от туларемия за периода от 24 януари до 17 февруари 2003 г. За последните два дни няма болни. 18 от заразените са от Мещица и те са концентрирани в едната част на селото. На въпрос, дали ще бъде третирано с химически препарати полето край Мещица щом се стопи снегът, никой не можа да даде конкретен отговор.

Източник: http://www.pernik.net/arhiv/Feb_03/200203.htm