Loading

Избират кмет на Долна Секирна през юни

Насрочена е датата за провеждането на частични избори в брезнишкото село Долна Секирна. Започна вече и процедурата за провеждането на вота.

На 19 юни в брезнишкото село Долна Секирна ще избират кмет.Частичният вот е насрочен с указ на президента Георги Първанов, защото редовно избраният управник на населеното място е починал през февруари.

Иван Борисов, секретар на община Брезник, съобщи, че днес от администрацията ще изпратят писма до местните лидери на всички парламентарно представени политически субекти в настоящото Народно събрание. Тази процедура ще се предприеме, за да могат пък те от своя страна да излъчат своите представители за секционната избирателна комисия в Долна Секирна. 

Тъй като съставите на СИК-овете са пропорционални на броя на народните представители в парламентарните групи, от общината в Брезник допускат, че ще е имаме такава конфигурация в Секирна - 3-ма от ГЕРБ и по един от Коалиция за България, Синята коалиция и Атака. Досегашният представител на РЗС в секцията ще трябва да оваканти мястото, защото, както е известно, групата им в НС се разпадна. 

Иначе съставът на общинската избирателна комисия ще остане непроменен, тя ще работи под председателството на Венета Петрова. Общинската избирателна комисия ще започне работа на 10 май. Тогава ще си състоят и първите консултации с политическите партии. 

Кметството е съставно, в него са включени две населени места - селата Долна и Горна Секирна. Потенциалните жители там са 185 човека. Иван Борисов обаче допуска към избирателните списъци да бъдат добавени още 50 гласоподаватели с регистрации по настоящ адрес с уседналост минимум 10 месеца. 

Според избирателния закон пък кандидати за кметове могат да бъдат хора с регистрация от два месеца. По неофициална информация такива претенденти за кметския стол в Секирна имало поне трима.