Loading

Басейновата дирекция в Благоевград препъна инвеститора, решил да превърне язовир „Брезнишки извор“ в акваферма

Причината е, че изпражненията на рибите ще създадат утайка на дъното на водоема и това щяло да доведе до биогенно замърсяване. Освен това химичния състав на водата щял да се наруши и от торовете и захранките.
Инвестиционното намерение на „АДЕЛ – 3“ бе да се развъжда интензивно риба в язовира в село Брезнишки извор на площ от 75 декара заедно с прилежащата му земя. Преди това обаче той трябваше да бъде почистен, а стената му, която е с дължина 255 метра, укрепена.
Идеята бе „Брезнишки извор“ да произвежда по 7,5 т. риба годишно. За целта водоемът щеше да бъде зарибен с шаран, толстолоб, щука, езерен рак и бял амур.
Столичната фирма стопанисва „Брезнишки извор“ от април 2004 г., а контрактът му изтича през май 2019 г. В момента в язовира има шаран, каракуда, червеноперка, амур, толстолоб и др. Той се ползва за стопански риболов, а предназначението му трябваше да бъде променено, за да стане акваферма. Наред с това се предвиждаше откриването на нови работни места, свързани с отглеждане на аквакултури. Предвид високата безработица в региона, посещаването от риболовци пък ще се отрази благоприятно и на търговията в околните населени места.
Басейнова дирекция „Благоевград“ обаче е заключила, че инвестиционното намерение е недопустимо. Така процедурата е прекратена.

 

 

mirogled.com