Loading

Бюрократи от Фонд „Земеделие“ са се опитали да провалят проектите на български манастири

Един от засегнатите е Гигинският „Св. Св. Козма и Дамян“. Неговите служители работят успешно с европейските програми, но средствата са забавени, заради бюрократични спънки.

Йеромонах Никанор от Светата обител заяви в интервю за БНТ, че уволнените вчера ръководители на Държавния фонд лъжат, че забавеният анекс на манастира е бил готов още през април, но игуменът бил дълго време в чужбина и затова не е бил подписан. Отецът показа международния паспорт на началника си пред камерата, за да докаже, че опонентите му са лъжци. От печата в документа става ясно, че игуменът е заминал на 17 юни. „Той беше на лечение в Русия до 1 юли 2014 г.“, каза йеромонах Никанор.

Той уточни, че манастирът е внесъл молба за сключване на анекс за замяна на изпълнител по част „Строителен надзор” на 3 декември 2013 г. Четири месеца от фонда обаче нямало никаква реакция и накрая е изпратено писмо, с което се искат допълнителни документи, каквато практика дотогава не е съществувала. През това време строително-възстановителните дейности са практически спрени. „Едва след срещата на представители на БПЦ и другите вероизповедания с депутатите от парламентарните комисии по вероизповеданията и по земеделие, когато наред с други проблеми е изложен и този, анексът е изготвен и чак тогава, след 20 юни 2014 г., от ДФЗ потърсиха игумена на манастира, за да го подпише, но той тогава той беше на лечение“, уточнява йеромонах Никанор. Той обвини бившите шефове на Фонд „Земеделие“, че са саботирали собственото си правителство. /БЛИЦ

 

 

 

 

mirogled.com