Loading

Инвеститор, решил да прави акваферма в язовир „Брезнишки извор“, бе препънат за втори път от Басейнова дирекция в Благоевград

Според институцията намерението на столичната фирма „Адел – 33“ с управител Ивайло Павлов, е недопустимо и процедурата е прекратена.

Намерението на дружеството бе  да се развъжда интензивно риба от рода естрови и сом в язовира в село Брезнишки извор на площ от 75 декара заедно с прилежащата му земя. До водоема трябваше да бъдат разположени 20 вани. Те щяха да се захранван с вода от язовира и да произвеждат риба до 20 т. Годишно.  Отделно в самия водоем пък щяха да бъдат разположени плаващи мрежови клетки /садки/ с капацитет 30 т. годишно.

Според Басейнова дирекция обаче състоянието на водата в язовира е незадоволително, а аквафермата ще я замърси допълнително. Затова той не е подходящ за развъждане на аквакултури и дейностите, свързани с това.

Столичната фирма стопанисва „Брезнишки извор“ от април 2004 г., а контрактът му изтича през май 2024 г. Това е вторият опит на концесионера да направи акваферма във водоема. Първият опит обаче бе спрян отново от Басйенова дирекция. Тогава мотивите бяха, че захранките и изпражненията на рибите ще влошат качеството на водата.  В момента в язовира има шаран, каракуда, червеноперка, амур, толстолоб и др. Той се ползва за стопански риболов, а предназначението му трябваше да бъде променено, за да стане акваферма.

 

 

 

mirogled.com