Loading

Кметът на Брезник Васил Узунов ще поиска до дни извършването на хидрогеоложко проучване на Желязната вода в града

„Ще поискам това изследване от компетентни органи, за да се даде точен отговор за състоянието на водата и нейната консумация“, заяви пред „Мироглед“ Узунов.

Хидрогеоложките проучвания включват комплекс от дейности, свързани с изясняване на хидрогеоложката обстановка. То е необходимо, за да се установи точният химичен състав на минералната вода. Проучването ще бъде заплатено от общината, а стойностите му започват от 400 лв. и могат да достигнат до 1500лв. Трябва да бъде подновен и сертификата за извора, който е с изтекъл срок.  При редовен мониторинг на извора бе установено, че водата е с повишена киселинност. Затова бе наложено и ограничението за нейната консумация.

„Пробите на PH-то на водата бяха 6, а в момента PH-то е 2,5. Което значи,че водата е силно киселинна и от там силно разграждаща. Именно това я прави негодна за консумация“, допълни още Узунов.

Кметът на Брезник уточни още, че в момента се извършва прекаптиране на Желязната вода на извора при старата черква „Света Петка“. От там също тече желязна вода, която обаче си е с нормално PH – 6, но и по- слабо минерализирана, което я прави годна за употреба.

Припомняме, че въпросът за консумацията на лековитата вода бе засегнат преди около месец, когато беше издадена забрана от общината за консумация на Желязната вода в града. В отговора на здравната инспекция обаче никъде не става ясно дали водата е годна или не за пиене. Именно това наложило тези мерки от страна на местната управа.

Изворът е наречен „Желязна вода“, защото живителната течност е богата на железни и сулфатни йони, подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания. Последните изследвания са показали, че Брезнишката минерална вода съдържа 23 вида съставки – най-много сред българските минерални води, които й придават още по-голяма стойност и ценност като лечебна и разширяват показанията й за лечение и профилактика извън нейното известно и утвърдено действие като антианемично средство.

 

 

източник:mirogled.com