Loading

Петима африканци задържани от полицията в Брезник

Те са граждани на Мали, Руанда и Гана, съобщи МВР. Двама са настанени в специализирано заведение, а останалите  освободени.
Служителите на полицията засекли африканците в село Завала. Те пътували на автостоп. Двама жители на Мали, един от Гана и двама от Руанда били отведени в районното управление за изясняване на случая. С помощта на експерти  от група „Миграция” при ОДМВР – Перник се установило, че мъжете от Руанда и ганаеца са със статут на кандидати за бежанци в България. Гражданите на Мали пребивавали незаконно и били настанени в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Същите имали временен статут на пребиваване, но им било отказано продължение.
Предполага се, че петимата са имали намерение да преминат нелегално българо-сръбската граница, но опитът бил пресечен от служителите на реда.
Граждани от няколко месеца Африка и Близкия Изток се опитват да емигрират от България през трънското село Филиповци. Повечето от тях били в страната ни със статут на бежанци, а другите – в процедура да придобият такъв.
Заради опитите за напускане на страната ни във Филиповци от няколко месеца функционирал постоянен граничен пункт.

 

източник:mirogled.com