Loading

С множество изложби, културни мероприятия и литургия ще бъде отбелязан Духовния празник на Брезник – Петковден

Организатори са общината, народно читалище „Просвещение” и църковното настоятелство при черквата „Св. Петка”.
Проявите започват още от днес с откриване на изложба „Магията на детската душа”. Събитието ще започне в 17 ч. в картинната галерия на местното читалище. Експонатите са дело на учениците от СОУ „Васил Левски” в Брезник. Утре пък ще бъде представена книгата „Полъх от стария Брезник”. Неин автор е Елена Боянова. Премиерата ще се състои от 17 ч. също в сградата на читалището.
Изложба „Рисувани скулптури” ще бъде открита на 10 октомври. Автор на произведенията е Стоимен Марков, а откриването е от 17 ч. На 11 октомври от 14,30 ч. пък започва представянето на европейската пастирска култура. Презентацията е на Националния исторически музей, който гостува на брезнишкия. Тя ще се състои в класното училище в Брезник.
На 13 октомври ще има поклонение пред мощите на Св. Петка в едноименната черква в града. То ще започне в 17 ч. На следващия ден сутринта ще се състои света литургия и празничен водосвет. Те ще започнат в 8,30 ч., а два часа по-късно ще има литийно шествие и курбан. Проявите ще продължат с „Футболно шоу”. То ще започне в 14 ч. и в него ще участват отбори от ученици от СОУ „Васил Левски”. Футболното шое ще е в спортната зала „Чорни”.

 

източник:mirogled.com