Loading

Скулптура „Легендата на Любаш” ще бъде открита в Брезник

Инициативите по повод Нощта на музеите, която ще се проведе на 17 май. Събитието тази година е под мотото „Музеят световете. Световете на музея- Световете в музея”.
Скулптурата е дело на Стоимен Марков. Художникът я дарява на Общинския исторически музей в Брезник. Тя ще бъде открита в Класното училище от 19,30 ч.
Миналата година Европейската нощ на музеите премина под мотото „Гнездо в кутия за будилник”, защото музеят е мястото, където времето свива гнездо. Времето с артефактите, които хората са сътворили през годините. Затова музея с веществените свидетелства и хората са светове, които правят не една, а много вселени. Неизброими светове. И музеят ги съхранява и показва.
В Нощта на музеите в Брезник ще бъде открита и изложба на произведения от цветен туш „Рисунки” също на Стоимен Марков, както и изложба „Радиоклуб Брезник и светът”. Пред Военния клуб, пък от 20,30 – 22 ч. ще има поетични откровения на група поети от списание „Светове”. При лошо време събитието ще е в читалището. По повод Нощта на музейте ще има и концерт на танцовите формации при НЧ „Просвещение”.
От 22,30 пък в Класното училище започва прожекция на филма „По дългият път на хляба” на Телевизия Туризъм. След това гостите на събитието ще се почерпят с по чаша бяло вино.

 

източник:mirogled.com