Loading

Трябва да бъде подновен сертификата за качество на желязната вода в Брезник

Това се казва в отговор на РЗИ Перник до кмета на общината Васил Узунов във връзка с писмото му за завишено съдържание на тежки метали в минералния извор.

В отговора на здравната инспекция обаче никъде не става ясно дали водата е годна или не за пиене. Посочва се единствено, че сертификатът е изтекъл и той трябва да бъде подновен. Докато това се случи обаче остава забраната за консумация на желязната вода в Брезник.

„Изследването за състава на водата се извършва в балнеолабораторията в „Овча купел“, София. От изследването ще стане ясно точния състав на металите в нея. Водата от този извор не е за ежедневна употреба, в нея има желязо и други метали, но изследването ще покаже какви са количествата им“, казаха от РЗИ

С подновяване на сертификата ще стане ясно и точният състав на елементите във водата.

При редовен мониторинг на извора бе установено, че водата е с повишена киселинност. Затова бе наложено и ограничението за нейната консумация.

Изворът е наречен „Желязна вода“, защото живителната течност е богата на железни и сулфатни йони, подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания. Последните изследвания са показали, че Брезнишката минерална вода съдържа 23 вида съставки – най-много сред българските минерални води, които й придават още по-голяма стойност и ценност като лечебна и разширяват показанията й за лечение и профилактика извън нейното известно и утвърдено действие като антианемично средство.

 

 

 

 

източник:mirogled.com