Loading

63 чудодейни извори има в региона

Чудодейни извори има в 63 села от региона според Симеон Мильов

Освен тях всеизвестни са минералните лековити води в Брезник, Рударци и Банкя - Трънско, както и аязмата в пет манастира. Лековитите извори церят най-вече очебол, повърхностни рани, бездетство, артрит", разказва историкът, който е и бивш директор на музея в Перник.
Сред най-известните лечебни извори е този в Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян". Живителна течност от неговото аязмото бе изпратена дори на Слави Трифонов, когато той имаше проблеми с очите. Според вярванията живителната течност помага при очни заболявания.Отец Никанор от гигинския манастир лично познавал най-успешния български шоумен и след като разбрал за проблемите му веднага решил да изпрати лековитата вода.

Живителната течност извира под корените на вековен дъб. Хората си наливали от извора вода за лечение на над 14 болести.
Хората в Пернишко твърдят, че лековита вода, която цери очни заболявания, има и в манастира „Св. Петър и Павел" в земенското село Одраница, до параклиса „Св. Спас" над Радомир е до манастира „Св. Петка" над село Владимир.
Срещу колити и гастритит пък перничани пият от чешмата в село Черна гора. В нея имало сяра и желязо. Железната вода в Брезник пък била много лековита при анемия.
„Според вярванията тя цери всякакви болежки. Водата в трънското село Банкя пък е подходяща за хората, които страдат от костни и ставни заболявания, а тази в Рударци е подходяща при бъбречни болежки. Тя е с постоянна температура 28 градуса", обясни Мильов.
Минералната вода в Рударци обаче е кисела и е помага срещу образуването на фосфатни камъни в бъбреците и пикочния мехур. Тя помага също и при костни заболявания.
„Много е хубава и водата от Трънския манастир „Св. Архангел Михаил". Тя извира из под вековен дъб и също цери доста заболявания", допълва Мильов.
Чудодейният извор в село Богдановдол помага при заекване и очни болести. Кладенецът се намира до параклиса „Св. Богородица". Особено популярен е през 40-50-ти години но ХХ нек. Живителната течност при параклиса „Св.Неделя" над село Витановци пък цери освен очи и болки в ставите.