Loading

Днес ще се приема Държавният план - прием за професионалните училища в област Перник

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие ще приема днес Държавния план -прием по професии и специалности  от 11.00 часа в заседателната зала на Областна администрация - Перник. Това съобщиха от администрацията на губернатора.

Комисията ще разгледа и съгласува предложението на РИО - Перник за държавния план - прием, както това се прави всяка година по силата на чл.49, ал.7 от Правилника за прилагане на закона за народната просвета и чл. 25, ал.4 от Закона за професионалното образование и обучение.

Докладчик по темата е Ваня Коконова - началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Наскоро образователния инспекторат в Перник стана инициатор и със съдействието на губернатора Иво Петров организира кръгла маса за професионалното образование. Тогава стана ясно, че има нужда от стругари и фрезисти, но няма желаещи да учат тези професии в професионална гимназия. Затова и такива паралелки не се откриват.

Миналата година в Брезник например имаше паралелка за изучаване на биволовъдство и говедовъдство - задочно обучение, а по- миналата - пак там децата можеха да учат за   туроператори в селския туризъм.