Loading

Пребройте се по интернет - призовават от Териториалното статистическо бюро

Перничанин отиде в Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ и пожела да му помогнат да се проебри по интернет. Това могат да сторят и други граждани без достъп до виртуалната мрежа, обясни директорът на ТСБ Валентина Стоянова.

Електронното броене има своите преимущества, то пести време, хартия и ресурси, каза тя и апелира перничани да ползват този начин на преброяване. Днес това стори и заместник-областният управиетл Радослав Йорданов, който оглавява областната комисия по преброяване.

От 01.02 до 24 часа на 9 февруари се броим по електронен път.

Един човек може да проброи членовете на цялото домакинство. После дава на преброиттеля 10-цифрения регистрационен номер.

От 10 февруари по домовете в областта тръгват 815 преброители. Гражданите имат право да не ги пускат в домомовете си. Попълването на 65-точковия въпросник може да става и на стълбищната площадка. Финалът на броенето е в 20 часа на 28 февруари.

Пускайте в дома си хора само с легитимация, но не и техни придружители, съветват от полицията. Преброителят носи специален бадж, на който има негова снимка, изписани са имената му и индивидуален идентификационен номер.

Студентите, които са на общежитие или на квартира в друг град, се броят там, където учат. Пътуващите студенти се броят там, където живеят.

През 2001 г., когато е било последното преброяване, жителите на област Перник са били 149 000 души. По данни на НСИ, в края на 2009 г. броят им паднал на 136 300 души.

Починалите на 1 февруари 2011 г. и след тази дата се отразяват като живи. Бебетата, родени след 1.02.2011-та няма да се броят.

Първото преброяване в България е направено през 1800 г., когато е създадена и родната статистика, разказа директорът на Териториалното станистичмеско бюро /ТСБ/ Валентина Стоянова.. Потребността от данни за населението е възникнала още от дълбока древност. Населението в Египет, Вавилон и Китай също е било преброявано. За първи път в САЩ са се проили през през 1790 г., а във Франция и Великобритания - през 1801 г.

През 2011 г. започва преброяване в целия Европейски съюз със специален регламент. България е първата държава-членка, която слага неговото начало.