Loading

Преместихте ли стрелките на часовника?

На 27 март от 3.00 ч. българско време се въведе лятното часово време, съобщават от Българския институт по метрология.

Промяната на националната скала за време е с един час напред.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г. Оттогава, смяната на астрономическото време се извършва всяка последна неделя на месец март.

Лятното часово време е система, изработена да спестява от дневната светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от стандартното време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа, които коригират своите часовници от 1.00 ч. по Гринуич.

В Европа Германия е първата държава, приложила въвеждането на лятно часово време. Това станало през Първата световна война за периода 30 април - 1 октомври 1916 г. След нея почина подела и Великобритания, която въвела лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Любопитното е, че по света има страни, които никога не са приемали тази практика - почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак. Някои пък са го правели, но вече не виждат смисъл - като Индия, Бразилия, Китай, половин Австралия и щата Аризона.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 ч. българско време на 30 октомври 2011 г., когато националната скала за време ще се измести с един час назад.