Loading

Савев вдигнал двойно заплатите на служителите си в Брезник

За това информира http://www.afera.bg в публикация със заглавие Премиерски заплати в ЮЗДП Благоевград. Корупция или злоупотреба? По-долу поместваме без изменения цялата статия. 

Директорът на Югозападното горско предприятие Александър Йолев след като принуди служителите в подчинените му 37 горски и ловни стопанства да носят дрехи втора употреба /фактурирани предвидливо като рекламни облекла/, забърка нов скандал в горската сфера, като даде премиерски заплати на двама свои приближени, които освен негови началници се оказаха и негови подчинени.

Предприятието се управлява от борд на директорите в състав Камелия Каписъска - председател, Петър Савев и Александър Йолев- членове. Оказа се обаче , че от 12.07.2011г. Савев е назначен от Йолев и за директор на ДГС Брезник, като оттогава съвместява и двете платени държавни длъжности и се радва на доходи от заплати по големи от премиера. Това явно не стига на Савев, но същия е вдигнал двойно заплатите на служителите си в Брезник, за да може по силата на нормативната база да си осигури и на себе си максимална заплата там - 8 минимални заплати, с което предизвика поредното недоволство в горските среди. Да припомним и скандалното му участие в разкритията на една от националните медии, като основен „дърпач" на макети на диви свине в ловно стопанство Витошко-Студена преди година. Подобна е и ситуацията с Камелия Каписъска, която в момента е и началник отдел вътрешен контрол в ЮЗДП, и която за заслуги , за разкрити „злоупотреби" при извършени под нейно ръководство проверки, довели до отстраняването на десетина директори на стопанства се радва сега на премиерски доходи и председателско място в борда. Абсурдното в случая е, че тя смени на този пост А.Антов, под претекст именно за конфликт на интереси .

Така на практика Александър Йолев си осигурява еднолична власт в държавното предприятие, като превръща колективния орган за управление в едноличен , като на практика неговите началници са на заплата при него. Как гледа на това вицепремиера Дянков, на фона на призивите му за икономии и прозрачност в публичната сфера е загадка. Факт е обаче, че за явния конфликт на интереси е запознат Министър Найденов, който за сега пази мълчание. Дали слуховете, за чадъра над Йолев разпънат от депутата от ГЕРБ Емил Димитров няма да се окажат истина? Редно е и да запитаме управляващите, не е ли това явна форма на корупция, за което постоянно ни намекват докладите на еврокомисията?

Източник: http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20243&Itemid=1

бе.ред. Публикувано след получен линк на електронната пощата на групата сайтове iPernik.com