Loading

Тази вечер ще наблюдаваме най-ярката луна

Днес в 19.00 часа по Гринуич (21 ч. българско време) земните жители ще станат свидетели на поредния лунен перигей или на суперлуние. Естественият спътник на нашата планета Луната ще се доближи до Земята на рекордно близко разстояние за последните 19 години.
Луната ще е само на 356 600 км от нашата планета. Тя ще изглежда с 14% по-голяма и ще е с 30% по-ярка, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Суперлунието не е аномално астрономическо събитие. Орбитата на естествения спътник на Земята представлява елипса. Затова Луната се оказва ту по-близо до нашата планета, ту по-далеч от нея.
Според астрономи лунната орбита не е стабилна, върху геометрията й влияят други планети и Слънцето. Затова приблизително по един път на две десетилетия месечината се оказва максимално близко до Земята, влияе на световния океан и предизвиква промени в твърдото тяло на планетата.
Според редица изследователи единственото влияние на супер Луната върху Земята ще се изрази в по-големи приливи и отливи.

Гравитационното влияние на Луната върху земната повърхност е около една десетомилионна част от гравитацията на самата Земя. Това е достатъчно да предизвика приливи и отливи, но не може да бъде причина за промяна в твърдата кора на Земята. Такова е мнението на д-р Таню Бонев - директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" към БАН.

Последното сближаване на Луната със Земята е било регистрирано през февруари тази година. Разликата е само в това, че днес месечината ще е с 1000 км по-близо до Земята, отколкото е била през февруари.
Научният сътрудник на Астрономическия институт "Щернберг" към Московския държавен университет Владимир Сурдин е на мнение, че въздействието на месечината върху Земята в момента на перигея днес действително ще е по-силно от обичайното, но няма причина да се очакват катастрофални събития.