Loading

Брезнишка връзка в разбитата миналата седмица наркогрупа

108, а не 75 кг хероин, както се смяташе досега, е пренесла наркогрупата, която бе разбита тази седмица при трафик от Турция. Това съобщи прокурор Румен Попов, който поиска постоянен арест за още шестима от бандата - Юлиян Петров, Димитър Гиндев, Стоил Стоилов /Чоко/, Венцислав Симеонов /Бореца/, Емил Върбанов, Марин Петров.
Мъжете са били на по-високо ниво в йерархията. Тартор на групата е бил известен столичен бизнесмен, заяви Попов.
Химическите експертизи на заловената дрога продължават, обясни прокурорът. Нито един от задържаните не е наркозависим.
Групата е действала от началото на 2009 г. Мулетата, обучавани от карловеца с прякор Чекиста, зареждали с дрога и сръбския пазар. При транспортирането на пратките били използвани и жени. Задържаният Симеонов, на 38 г., е собственик на фирми. Има ЕТ за търговия на едро с дървен и строителен материал и санитарно оборудване. Софийската "Веге импекс" се занимава с посредничество с дървен и строителен материал, а "Чери" ООД, регистрирано в Брезник, търгува с алкохол.
Източник - 24часа
Припомняме: Тридневна спецоперация проведоха служители на ГДБОП, съвместно с колегите си от териториалните звена в Пловдив, Бургас и Русе и под наблюдението на Окръжна прокуратура - Пловдив. Действията на антимафиотите са били насочени към пресичането на изграден канал за трафик на хероин от Турция през България за страни от Западна Европа. Международната операция е осъществена в координация с евроатлантическите партньорски служби.
В хода наоперацията на ГКПП - Русе Дунав мост за проверка бе спрян автомобил „БМВ Х5", управляван от 44-годишния К.И. от Карлово. Във фабрични кухини в калниците на колата спецполицаите открили 84 пакета с кафяво прахообразно вещество. При последвалия полеви наркотест иззетото количество с общо тегло 42 кг показало характерна реакция на хероин.
Същия ден в Карлово са проведени допълнителни процесуално-следствени действия, в рамките на които са задържани двама от основните членове на разследваната престъпна организация - Т.А. /52 г./ и Д.С. /30 г./.
Ден по-късно е задържан още един карловец - К.И. Той бил използван като куриер за трафик на наркотичните вещества.
В рамките на образуваното по случая досъдебно производство разследвания започнали в София и на територията на Бургаска област. Установен и задържан бил лек автомобил „Фолксваген Голф". Във фабрични кухини над задната седалка на превозното средство, управлявано от 39-годишния перничанин Е.В., били намерени 33 кг кафяво прахообразно вещество. Количеството, което било разпределено в 66 пакета, отново реагирало като хероин при направения полеви тест. Като съпричастни към престъпната дейност били задържани Б.Л. /26 г./ от Несебър, В.С. /38 г./ от Брезник и С.С. /38 г./ от Свети Влас.
На територията на столицата пък бил задържан основният организатор на престъпната група - 48-годишният софиянец М.П. Други двама столичани били задържани в Пловдив. Ю.П. /41 г./ и Д.Г. /33 г./ са съпричастни към подготовката за трафик на иззетите от антимафиотите наркотици.
Всички 11 души, задържани при спецоперацията, ще останат в ареста за срок от едно денонощие.

източник:www.pernik.org