Loading

Треската за Злато през новините от БНТ

Треска за злато завладя отново околностите на пернишкото градче Брезник. Дали то ще се превърне в Българският Клондайк - това е въпросът, който вълнува местни жители и геолози в последните дни.

От години има легенда за златна жила в района. Сондажи на столична фирма доказват наличието на злато и се очаква на това място да заработи рудник.

Златната планинска местност, която събуди позабравени митове и легенди, се казва Милин камък и се намира край Брезник. Според геоложките проучвания, залежите на злато там са около 14 тона или 463 217 унции. Те в момента се оценяват на близо милиард по борсови цени.

Ето тук се събира изваденото от недрата на земята край Брезник през последните години. Тези парчета не изглеждат никак златни, но в тях има злато.

Прокарва се тази сондажна ядка. Тя първоначално представлява цилиндър. Тази сондажна ядка я документираме много внимателно, геолозите я описват много внимателно с лупи. Тук има злато, но няма да го видите, колкото и отблизо да го снимаме с камерата. Частиците злато са много дребни.

Ако решите да търсите злато, най-лесно ще стигнете до него не в планината, а в пясъка на околните реки.

При достатъчно упорит труд - в рамките на няколко дни, човек, ако е късметлия и знае какво прави, може до такава степен да промие пясъка, че да види златинки.

Отдавна са минали времената, когато златотърсачите са ходили, спънали са в една кварцова жила,напълнили са си джобовете и на другия ден са се събудили милионери.

Не за пръв път треска за злато тресе местните хора - още в края на 19-ти и началото на 20-ти век ентусиасти търсят злато тук.

Вера Георгиева - гр. Брезник: - И са намирали зрънца или дребни частици от самородно злато, които са прибирали в кухината на рогове от волове или биволи.

И ако златото е гордост за жителите на Брезник, част от тях го възприемат и като заплаха. Притесняват се, че бъдещото производство ще унищожи минералния извор "желязна вода", който има доказани лечебни свойства.

Поне до 5 години рудник тук няма да има. Така че българският Клондайк в района засега остава изцяло само в ръцете на запалените златотърсачи. И на техния късмет.

Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/51429/treska_za_zlato_v_breznik