Loading

Екофест подготвят монаси фермери

Уникален екопанаир замислят наши монаси. Фермери в расо от Сърбия, България и Гърция ще представят продукцията си в единствено по рода си изложение. То е планирано за май в светата обител край брезнишкото село Гигинци. Организатор е отец Никанор от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян". На екофеста ще бъдат показани оригинални продукти от ракия до биволско мляко, сирене, мед и дори пъстърва.
Идеята за панаир на стоки от манастирските стопанства се е родила на празника на св. Сава в Суковския манастир "Успение на Пресвета Богородица" в Сърбия. Духовници от България са гостували на празничните богослужби в светата обител близо до Цариброд (Димитровград). Игуменът на Чипровския манастир архимандрит Василий, йеромонах Никанор от Църногорския манастир над Гигинци, енорийският свещеник на Брезник отец Константин Стойчев и църковният певец Тодор Костов от столичен храм са отслужили при сръбските си събратя среднощно бдение и празнична света Литургия в чест на празника на най-тачения от сърбите светия - първия сръбски патриарх и духовен и книжовен деец св. Сава.
Гигинският манастир е известен с млечните продукти от биволско мляко. Монасите продават и подаряват мед от манастирския пчелин. Вече имат и своя марка вино от манастирските лозя. Братството от Суково пък има свои продукти със запазена марка - лековити ракии, мед, лек от бъзунек, сирене, религиозни сувенири. Хвалейки се помежду си с уникалната си продукция, фермерите в расо решиха на 2 май да се направи панаир.
В изложението се очаква да се присъединят всички наши манастири, които имат свои стопанства. Сред най-големите земеделци са монасите от Копиловци. Те дори имат свой щанд на Женския пазар в София.